Vappumunkit
5 dlmaitoa
50g hiivaa
2 kananmunaa
Puol tl suolaa
2dl sokeria
1rkl kardemummaa
Noin 8 - 13 dl vehnäjauhoja
100 g voita
Tee taikina käsin sekoittaen tai monitoimikoneella tai sähkövatkaimen taikinakoukkuja käyttäen.
Sekoita kädenlämpöiseen maitoon hiiva.
Lisää suola, sokeri, kananmunat ja kardemumma joukkoon, lisää vehnäjauhoja vähitellen ja työstämisen loppuvaiheesa lisää sulatettu voi. Taikinan pitäisi olla kiinteä pallo, ei liian vaikea työstettävä mutta ei liian kovaa ja kuivaakaan. Lisää vehnöjaujoja vielä tarvittaessa. Jätä lämpöiseen paikkaan liinan alle peitettynä kohoamaan noin puoleksi tunniksi. Vot myös laittaa taikinan kohoamaan jääkaappiin liinan alla peitettynä ja leipoa vasta seuraavana päivänä.
Samasta ohjeesta valmistuvat niin pikkupullat, voisilmäpullat, rahkapullat ninkuin munkitkin😊
Munkit tykkään kypsentää rypsiöljyssä. Munkkien kanssa täytyy olla todella tarkkana ettei öljyyn roisku yhtään vettä mistään.. Paistomittari myös kätevä niin näkee öljyn lämpötilan. Noin 145-170 astetta on sopiva munkkien paistolämpötila. Pidä kansi ja sammutuspeite varuiksi lähellä. Varo kuumaa öljyä. Nosta kypsät munkit öjystä paperin päälle ja sokeroi munkit nopeasti vielä suht kuumana jotta sokeri tarttuu. Ohjeesta tulee noin 15 munkkia riippuen toki minkäkokoisia munkkeja tekee. Tuplaamalla ohjeen saat oikein reilun satsin munkkeja.
Kommentit
Lähetä kommentti